Dantumadeel toen en nu

Alles in onze omgeving is vroeger ontstaan. Wanneer je het verleden van Dantumadeel een beetje bestudeert, dan snap je die omgeving beter. Of je geschiedenis nu leuk vindt of niet, het is zeker dat je de smaak eerst een beetje te pakken moet krijgen. Dan is geschiedenis net zoiets als het werk van een detective; je gaat uitzoeken wat er gebeurd is. Soms is dat spannend en heel vaak verrassend.

‘Dantumadeel toen en nu’ is gemaakt in opdracht van het gemeentebestuur van Dantumadeel. De lesbrief is geschreven voor de oudste leerlingen van de basisschool en voor de eerste klas van het voortgezet onderwijs.

  Ik heb met heel veel plezier aan dit boekje gewerkt. Wanneer je meer van Dantumadeel weet, kijk je met andere ogen naar de mooie natuurgebieden, het gevarieerde landschap, de woudhuisjes, de wegen en de resten van de terpen. Overal ontdek je sporen van het verleden, allemaal geschiedenisbronnen met een verhaal. Mooie verhalen en trieste verhalen. De wereldgeschiedenis in onze eigen gemeente. Verhalen uit de eigen omgeving spreken veel meer aan dan gebeurtenissen die ver weg gebeurd zijn. Ik hoop dat je door het lezen van dit boekje een beetje interesse krijgt voor wat er in Dantumadeel gebeurd is. Mocht je aangestoken worden om ook zelf iets uit te zoeken over jouw omgeving, dan is het doel van deze lesbrief helemaal bereikt. 

Bij het schrijven van dit boekje ben ik onder de indruk geraakt van de grote hoeveelheid bronnen die je over de geschiedenis van Dantumadeel kunt vinden. In het hoofdstuk ‘Literatuur’ vind je de boeken terug die ik gebruikt heb. Wanneer je een beetje rondkijkt in het archief van Dantumadeel, de bibliotheek of in de museums hier in de buurt, dan struikel je bijna over de grote hoeveelheid bronnen. Ook het internet levert veel informatie op. De websites die ik veel gebruikt heb, vind je aan de rechterkant van deze pagina.

Veel plezier bij het bestuderen van de geschiedenis van Dantumadeel! 

Dirk Corporaal,  Damwoude, november 2007

We hebben 6 gasten en geen leden online

kerk murmerwoude.jpg
spitkeetopenluchtmuseum.jpg